Ben jij ‘slachtoffer’ of eigenaar van je leven?

De manier waarop jij reageert, vertelt veel over hoe jij omgaat met teleurstellingen. Je hebt namelijk altijd zelf de keuze of je in de slachtofferrol gaat zitten of in de leiderschapsrol. Dit zijn twee totaal verschillende manieren om met tegenslag om te gaan. Ben jij de kapitein op het schip of slechts een passagier?

Zoek jij de schuld bij de anderen in plaats van bij jezelf en blijf je hangen in een teleurstelling of tegenslag zonder op zoek te gaan naar oplossingen?  Dan kies jij onbewust voor de slachtofferrol.
Een slachtoffer gedraagt zich vaak precies zoals hij denkt dat de mensen om hem heen hem zien. Hij ziet mensen die hem niet waarderen, die hem geen eerlijke kans geven en geen respect. Hij is enkel bezig met wat anderen van hem denken.

Daar tegenover staan de eigenaren, die het heft van hun leven in eigen hand nemen. Zij nemen 100% verantwoordelijkheid voor hun leven. Bij een tegenslag kiezen zij ervoor om te kijken naar wat wel voor hen werkt. Ze richten zich op het zelf bepalen van hun koers in het leven; zij zijn de kapitein op hun schip.

Welke rol speel jij in het leven?

Een eigenaar heeft zichzelf toestemming gegeven om zijn leven te leven op de manier waar hij voor gekozen heeft. Een slachtoffer probeert steeds van iets of iemand anders toestemming te krijgen om zijn leven te bepalen.

Het mooie is, jij bepaalt zelf welke rol jij in jouw leven speelt; het slachtoffer of de eigenaar. Voor welke rol kies jij?

Start Chat
1
Hey! Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je mee helpen?