Loopbaan APK, belangrijk voor iedereen

Gun jezelf ieder jaar een loopbaan APK, je bent het waard

Net zoals je jouw auto ieder jaar trouw naar de garage brengt voor de jaarlijkse keuring, zo zou je eigenlijk ook je eigen loopbaan met iemand anders onder de loep moeten nemen. Hoe gaat het met jouw loopbaanplanning? Kijk er eens met een frisse blik naar en kijk of je niet vastgeroest zit in een functie die allang niet meer bij jou past, of dat je je huidige bedrijf waar je werkzaam bent, ontgroeid bent en dat je je daarom soms het vijfde wiel aan de auto voelt.

Als ik vraag of je happy bent met je baan, ben ik niet geïnteresseerd in de targets die je wel of niet gehaald hebt, maar ben ik benieuwd of je nog steeds met plezier naar je werk gaat, of jouw functie je nog wel genoeg uitdagingen biedt en of de uitdagingen die je op je bord liggen in balans zijn met jouw competenties? Ik zou van jou heel graag willen weten of jij denkt dat je de komende jaren nog gelukkig bent met jouw functie binnen het bedrijf waar je zit.  Klopt alles nog met de loopbaan die je lang geleden voor jezelf hebt uitgestippeld, zit je nog on track? Kortom, tijd voor jouw loopbaan APK.

Dit kan je zelf doen, maar soms is het ook fijn om dit met een extern iemand te doen, die even met jou van buiten naar binnen kijkt. En kritisch met je meedenkt of de taken die je doet wel bij jou passen. Om vanuit daar met je mee te denken in oplossingen binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Op deze manier voorkom je burn-outs en bore- outs.

Ik hoor je denken, een bore-out?? Ja, een bore-out kan dezelfde klachten geven als een burn-out. Een bore-out ontstaat, doordat je onvoldoende uitgedaagd wordt. Je verveelt jezelf dus eigenlijk letterlijk ziek. Je kunt bijvoorbeeld je kwaliteiten niet laten zien binnen je huidige functie waardoor je jezelf ook niet verder kunt ontwikkelen. Je kan je hierdoor ondergewaardeerd gaan voelen en gaan twijfelen aan je eigen kennis en vaardigheden waardoor jezelf onzeker gaat voelen, met als gevolg dat je last krijgt van allerlei klachten.

Belang van een loopbaan APK voor bedrijven

Wij raden bedrijven en organisaties ook aan bij hun medewerkers regelmatig een loopbaan APK te doen. Het zou mooi zijn als iedereen één keer per jaar een loopbaan APK zou kunnen krijgen. Dit kan je als bedrijf of organisatie zelf doen, of uitbesteden aan een externe partij.

Voordat je met je medewerkers in gesprek gaat, is het wel verstandig om eerst even naar de ambities te kijken van je bedrijf of organisatie. Wat staat er in je meerjarenplan en welke consequenties heeft dit voor je bedrijf of organisatie en dus ook voor de medewerkers? Gaan er banen verdwijnen bijvoorbeeld, doordat deze taken door machines overgenomen gaan worden? Wat betekent dit voor de medewerkers die nu deze functies uitvoeren? Ontstaan er daardoor andere banen waar ze met een scholing in door kunnen groeien en past dit in hun profiel?

Als je met deze informatie de loopbaan APK gaat voeren bij je medewerkers, kan je samen met hen kijken naar de toekomst. Hoe komt deze toekomst er voor hen uit te zien en nog belangrijker wat is hiervoor nodig bijvoorbeeld qua scholing wanneer hun toekomstige werkzaamheden veranderen.

Door een loopbaan APK uit te voeren, kan je al snel inspelen op een medewerker die tegen een burn- of bore-out aanloopt. Je krijgt ook inzichtelijk waar de ambities liggen van je medewerkers en wat zij daarvoor nodig hebben. En heel erg belangrijk, je haalt zo heel goed boven water wat ze waarderen binnen het bedrijf of organisatie en wat ze nog missen. Je kunt dan heel open en eerlijk het gesprek aangaan over wat er wel mogelijk is en wat (nog) niet. Dit schept duidelijkheid en zorgt ervoor dat de verwachtingspatronen van de medewerkers kloppen met de ambitie van jouw bedrijf of organisatie.

En heel soms kom je er dan ook achter dat een medewerker andere ambities heeft dan dat jouw bedrijf of organisatie kan bieden. Hoe fijn is het dan om dit te weten en om hierop in te kunnen spelen. Je kunt samen kijken welke opleidingen of stappen voor beiden interessant zijn. Het zorgt ervoor dat je naast dat je een goede werkgever bent, ook oog voor jouw enthousiaste werknemer hebt.  Deze medewerker zal de tijd dat hij nog bij jou werkt zich vol enthousiasme voor het werk inzetten en kan daarmee ook de rest van je medewerkers positief beïnvloeden. Hij zal zich ambassadeur van je bedrijf of organisatie blijven voelen.

Menselijk aspect belangrijk bij een APK loopbaangesprek

Het belangrijkste bij een APK loopbaangesprek blijft dat het echt even over het menselijke aspect gaat en niet over het behalen van targets. Gewoon even een ontspannen gesprek in een informele sfeer over het menselijke aspect en de toekomst. Dit geldt voor jou als manager wanneer je in gesprek gaat met een medewerker en dit geldt voor ieder individu dat even de zakelijke aspecten van de functie opzij mag zetten en mag kijken naar het emotionele aspect; ben ik gelukkig met waar ik nu sta en wat ik nu doe?

Een loopbaan APK is een aanrader voor iedereen!

Start Chat
1
Hey! Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je mee helpen?