Primaire reactie versus secondaire reactie

Sta jij aan het roer van je leven, of dein je mee met de golven?  Het antwoord op deze vraag vertelt  veel over hoe jij in het leven staat. Wist je dat 10% van je leven wordt bepaald door wat je overkomt en 90% door hoe jij daarop reageert?

Het is aan jou om te kiezen hoe je reageert op de gebeurtenissen in je leven. Reageer je vanuit een primaire reactie, de eerste reactie die bij je opkomt, of vanuit een secondaire reactie. De primaire reactie komt vaak voort uit een emotie en geeft weer hoe jij je voelt en wat jij denkt op het moment dat er iets is gebeurd. Bij een secondaire reactie heb je even diep ademgehaald en misschien wel tot 10 geteld en bewust nagedacht hoe je wil reageren.

Je primaire reactie is vaak gestoeld op emotie en op direct handelen. Soms is deze primaire reactie een hele fijne. Denk maar aan de situatie waar jij zonder na te denken op de rem trapt wanneer iemand plotseling de weg oversteekt, of wanneer jij je hand achteloos op een hete kookplaat legt en zonder erbij na te denken deze meteen terugtrekt.

In andere situaties is het verstandiger om de tijd te nemen om te bedenken hoe je het beste kan reageren. Bijvoorbeeld tijdens een hockeywedstrijd waarbij jouw kind in de goal staat en op een ongelukkige wijze de bal van de tegenstander doorlaat. Je kan dan heel primair reageren door jouw teleurstelling of boosheid te laten blijken, of je bijt even op je tong, wacht een paar seconden en denkt na over het effect dat jouw primaire reactie op jouw kind zou hebben en welke reactie jouw kind zou kunnen helpen.

Een ander voorbeeld is de situatie waarbij jij een mailtje ontvangt van een collega dat jou volkomen in het verkeerde keelgat schiet. Jij hebt dan wederom twee opties; je kan heel boos of gefrustreerd reageren, of je loopt even een rondje of haalt een kop koffie en geeft jezelf daarmee de tijd om te bedenken wat een goede manier zou kunnen zijn om te reageren.

Zowel de primaire als secondaire manier van reageren is nuttig in het leven. Maar situaties waarbij emoties in het spel zijn, is het vaak wijs om eerst een paar keer diep adem te halen, voordat je reageert. Ik weet zeker dat in deze gevallen jouw secondaire reactie jou meer rendement zal opleveren dan een primaire reactie en tot tien tellen kunnen we allemaal.

Start Chat
1
Hey! Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je mee helpen?